Cephe Makası seçimi yapılırken, aşağıda ana başlıklar halinde verilmiş olan konular dikkatlice incelenmelidir ;
- Profil markası ile cephe makası markasının uyumluluk durumu .
- Cephe kanatlarının teknik verileri ( En, boy ve ağırlık ) .
- Rüzgar yükü basıncı ve Max. kat yüksekliği .
- Cephe kanatlarının manuel ya da motorlu açılım olma durumu .
- Projedeki otomasyon sistemi kullanım durumu .
- Projede kullanılacak aksesuarların renginin belirlenmesi .
- Cephe kanadındaki kitleme sayısı, çok noktadan kitleme ve limitleme makası kullanım durumunun belirlenmesi .
1) Profil markası ile cephe makası markasının uyumluluk durumu :
Projelerde kullanılacak olan Aluminyum profil markasının modeli ihale aşamasından sonra belirlenmiş olur. Kullanılacak olan alüminyum profil markasının ilgili sistem serisiyle yine kullanılacak olan cephe makası markasının uyumlu olması gerekir. Bu iki kriterin kontrollerinin yetkili kişilere yaptırılması gerekir. Aluminyum profil üreticisinin teknik ekibi ve aksesuar markasının teknik ekibiyle birlikte çalışılarak her iki tarafında karşılıklı onayı alınmalıdır. Bu onaylar alındıktan sonra şantiye alanında veya atölyede bir mock-up çalışması yapılması montaj hatalarını görme açısından sağlıklı bir uygulamadır. En son olarak montaj aşamasına geçilmelidir.
2) Cephe kanatlarının teknik verileri ( En, boy ve ağırlık ) :
Cephe makası seçimi yapılırken baz alınması gereken kriter cephe kanadının net yükseklik ölçüsüdür. Net ölçü ; kanadın uçtan uca kasa hariç ölçüsüdür. Aksesuar üretici firmanın yayınlamış olduğu cephe makası ile ilgili teknik tabloları kullanarak cephe makası seçimi yapılmalıdır. Ya da en sağlıklı yol olarak ilgili sistemevinin mimari kataloglarında yer alan seçim şablonları kullanılarak yine cephe makası modeli belirlenebilir. İlgili sistemevi teknik ekibinden de bu konuda yardım alınabilir. Cephe makası seçim Örnek teknik tablosu, Bknz ;
3) Rüzgar yükü basıncı ve Max. kat yüksekliği :
Çok yüksek katlı projelerde aksesuar seçimi yapılırken, kanat başına düşen rüzgar yükü basıncı, kar yağmur yükü ve kuvvet hesaplanmalıdır. Bu kriterler gözönünde bulundurularak aksesuar seçimi ona göre yapılmalıdır.
4) Cephe kanatlarının manuel ya da motorlu açılım olma durumu :
Cephe kanatlarında 2 tip açılım mevcuttur. Manuel veya motorlu açılım. Projede manuel açılım kullanılacaksa; kol, kitleme noktaları, düşeyde de kitleme noktaları oluşturmak süratiyle çok noktadan kitleme, üst kitleme ve cephe makasları seçimi yapılarak kullanılmalıdır. Motorlu açılım tercih edilecekse kullanılacak motor tipi projedeki teknik verilere göre belirlenmelidir. Yer düzlemine dik şekilde konumlanmış cephe kanatlarında zincirli motor, yer düzlemine yatay ya da açılı olarak konumlanmış çatılarda (skylight) milli veya pistonlu açkı mekanizma kullanımı önerilmektedir. Bu motorların seçimi esnasında yük hesapları yapılarak uygun kuvvete sahip motorlar üretici firma yetkilisi tarafından seçilmelidir.
5) Projedeki Otomasyon Sistemi kullanım durumu :
Projede cephe motoru kullanılacaksa 2 tip kullanım sözkonusudur. Manuel butonla aç kapat şeklinde ya da otomasyon sistemi dahilinde kullanım. Manuel kullanımda motordan çıkan elektrik bağlantı kabloları duvardaki yaylı butona bağlanması sözkonusudur. Otomasyon sisteminin anlamı; projedeki farklı sensörler ve kontrol üniteleri, binadaki yangın irtibatlandırma panosu yardımıyla motorlarla ilişkilendirilir. Otomasyon sistemi sayesinde rüzgar, duman, yağmur gibi kriterlere bağlı olarak motorlar cephe kanatlarını otomatik olarak açar veya kapatır. Aynı zamanda otomasyon sisteminde kontrol üniteleri üzerinden motorların manuel kullanımı da sağlanmaktadır.
6) Projede kullanılacak aksesuarların renginin belirlenmesi :
Projede manuel açılım cephe kanadı kullanılacaksa sadece boyanabilir aksesuar kalemi olarak kullanılacak kolun modeli ve rengi belirlenmelidir. Model olarak Kıvrık ve düz cephe kolları vardır. Kıvrık cephe kollarının kullanımı düze göre daha rahattır. Kol rengi olarak profilin rengiyle uyumlu olan bir renk seçilmelidir. Tüm cephe kolu modelleri RAL kodu renklerinde boyanabilmektedir. Kullanılacak renk standart renklerin dışında özel bir renk ise ; ilgili RAL rengini söyleyip sistemevine hazır boyalı gelecek şekilde kol siparişi vermek en sağlıklı yöntemdir.
7) Cephe kanadındaki kitleme sayısı, çok noktadan kitleme ve limitleme makası kullanım durumu :
Projedeki blokların max. kat yükseklikleri, rüzgar yükü basıncı, kanat ebadları ve ağırlıklarına göre cephe kanatlarında çok noktadan kitleme ve limitleme makası kullanımı önemlidir. Aksesuar seçimi yapılırken, projedeki tüm teknik dataları ilgili sistemeviyle paylaşıp onlardan bu konuda teknik destek almak ve sonrasında da ilgili ürün kalemlerini satın almak en garanti yöntemdir.
Bir Yanıt
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Faydalı oldu. Websitenizi ve blog yazılarınızı takip edeceğiz.
İyi çalışmalar.